Відділ протидії кіберзлочинам радить, як не стати жертвою інтернет — шахрайств

Сьогодні в Україні досить стрімко набуває свого поширення здійснення покупок через мережу Інтернет. З одного боку, це дуже зручно. Адже, наприклад, можливо вибрати найвигіднішу ціну та зробити покупку, не виходячи з дому. Але, з іншої сторони – не виключена вірогідність стати жертвою шахраїв.
Як розповів начальник відділу протидії кіберзлочинам в Херсонській області Денис Загреба, схем, за якими діють Інтернет-шахраї, досить багато. В той же час, працівники відділу проаналізували останні звернення громадян і встановили найбільш характерні сьогодні для нашого регіону види шахрайств. Переважна більшість – це шахрайства, вчинені за схемою, коли покупець сплачує наперед частку або ж повну вартість товару, обраного на інтернет-сайтах та інтернет-аукціонах. Але згодом товар не отримує, гроші теж назад не повертають, зворотного зв’язку із продавцем вже немає.
Шановні громадяни, щоб вас не ошукали, працівники ВПК в Херсонській області радять ознайомитися з відгуками про продавця, здійснювати покупки лише післяплатою (накладеним платежем), при отриманні товару обов’язково перевіряти його якість та відповідність замовленню.
Якщо ви постраждали від інтернет-шахрайства, якнайшвидше зверніться до поліції. Навіть, якщо ви втратили незначну кількість коштів. Важливо розуміти, що ваша заява може бути не першою по відношенню до лжепродавця, і допоможе в розслідуванні. Також на офіційному веб-сайті Департаменту кіберполіції (https://www.cybercrime.gov.ua/feedback5-ua) можна оформити електронну заяву про правопорушення. В онлайн-формі необхідно залишити контактні дані, а також детально описати, як ви постраждали від дій шахрая. Також ви можете звернутися до поліції Херсонської області за телефонами: (0552) 45-90-54; 095-693-51-48.